{ Er han egentlig rigtig klog? // Noget om Kalle’s hjerne og udvikling }

Det spørgsmål jeg oftest får, når snakken falder på Kalle, er: Har hans hjerne taget skade? Er han helt normal? Ender han med, at opnå et almindeligt funktionsniveau?

Spørgsmål jeg har fuld forståelse for – og som også afspejler nogle af de tanker og bekymringer vi selv gør os.

Spørgsmål som jeg desværre ikke har noget endegyldigt svar på, men som jeg vil forsøge, at belyse så godt, som jeg overhovedet kan i dette skriv.

Hos mange børn født ekstremt tidligt, ser man hjerneblødninger eller andre store skader på hjernen. Heldigvis har Kalle ingen af delene. Hans hjerne har set fuldstændig fin og normal ud på alle de ultralydsscanninger, der er lavet. På den konto er han sluppet billigt fra sin alt for tidlige ankomst til verden.

Men så er der også en anden væsentlig faktor, der spiller ind i forhold til hans udvikling. Og det er de mange måneder i respirator, samt den tid hvor han har været fuldstændig bedøvet. Begge dele kan have en negativ påvirkning på hans hjerne, samt hans generelle udvikling. Og det har uden tvivl sinket hans udvikling betydeligt.

Kalle er 13 måneder gammel. 

9,5 måned korrigeret alder. 

Nuværende udviklingsniveau:

Grovmotisk 5-6 måneder

Finmotorisk 6-8 måneder 

Men ingen af de fagfolk vi har omkring os er bekymrede. Alle siger de, at han udvikler sig rigtig fint og harmonisk, omend med en hel del forsinkelse. Der er selvfølgelig ingen garantier, men der er ikke noget, der på nuværende tidspunkt indikerer, at Kalle ikke bliver en helt igennem velfungerende dreng, med et normalt funktionsniveau.

Et andet punkt præmature børn ofte rammes på er deres sensitivitet. Hvor mange indtryk de tåler, berøring, lyd, synsindtryk, nye steder osv. Her har Kalle ikke vist tegn på, at være særligt sensitiv. Endnu i hvert fald. Han elsker alle nye oplevelser, elsker at være omgivet af mennesker og suger alt nyt til sig. Det eneste der gør ham helt ulykkelig er, når storesøster skriger højt eller græder.

Men de kloge fagfolk siger også, at man oftest først kender omfanget af eventuelle mén omkring skolealderen, da barnet indtil da sagtens kan nå, at indhente sine jævnaldrende.

Derudover er der også en øget risiko for adfærdsproblemer, der kan vise sig op gennem hele barndommen. Her er især diagnosen ADHD blevet nævnt et par gange, som en af dem, der ikke er helt utænkelige.

Vi forsøger, at lade være med, at bekymre os alt for meget om, hvad fremtiden mon byder på. Det vigtigste for os er, at Kalle lige nu udvikler sig i rivende fart. Og trods den hårde start på livet, så har vi tilsyneladende fået den gladeste, mest tålmodige og tillidsfulde dreng, der tager imod  verden med åbent sind og charme- og det glæder vi os over hver eneste dag ♥

// Camilla

{ I kan også følge med på InstagramFacebook og Bloglovin`}

1 comment / Add your comment below

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Follow