{ Fravalg af nøddåb, del 2 // Navngivning }

Nøddåb, neonatal, OUH, h56, intensivneonatal, fravalg af nøddåb, ekstremt præmatur, født uge 24, præmatur, født for tidligt
Tavlen, der hænger ved hver kuvøse på neonatalafdelingen. “Kalle”-navnet blev testet af, og føltes helt rigtigt 🖤

I sidste uges skriv om fravalg af nøddåb, fortalte jeg om vores tanker og følelser omkring netop det. Sjældent har jeg fået så mange kommentarer, mails og beskeder i forbindelse med et skriv, og det er jeg enormt taknemmelig over. Der er både jer, der har haft samme tilgang til nøddåb som os, jer der har valgt det til, jer der er undrende over for vores valg, jer med både gode og dårlige oplevelser med en nøddåb, jer med masser af spørgsmål. Og så i særdeleshed jer, der blev lidt stødt over mit skriv. Derfor har jeg brug for, at lave et lille opfølgende skriv. Hvis ikke I allerede så læst første del, så kan I gøre det lige her, inden I læser videre. Det er også skrevet en del kommentarer til, som giver et dejligt nuanceret indblik i til- eller fravalg af nøddåb. Hvis I selv har noget på hjertet, så smid også gerne en kommentar.

Først og fremmest er det vigtigt for mig, at understrege, at jeg IKKE sidestiller en nøddåb med, at opgive håbet for sit barn. Overhovedet ikke! Vi kender mange familier, der har valgt, at nøddøbe deres barn, enten af nødvendighed, lyst eller blot fordi, at det føltes mest rigtigt. Og jeg har aldrig betvivlet, at det var den rigtige beslutning for dem. Og en nøddåb kan være en meget smuk og intim oplevelse. Men for os, så forholdt det sig altså sådan, at vi havde den overbevisning, at så længe vi stadig havde håb og troen på, at Kalle ville komme med os hjem, så skulle han ikke nøddøbes. Det føltes rigtigt i vores hjerter, og det skal man lytte efter. Vores fravalg af nøddåb blev et symbol på livet, mere end det handlede om selve dåben. Giver det mon mening?

Mange har skrevet til mig, om vi så ikke synes, at det føltes forkert, at Kalle ikke havde noget officielt navn de første syv måneder af sit liv. Og jo, det ville have føltes helt forkert – hvilket det allerede gjorde de første dage i hans liv, hvor der stod “Dreng Breum” alle vegne. Sygeplejersker, laboranter og læger, der omtalte ham “Breum” eller “dreng stue 27”, det var næsten ikke til, at bære. Så Store S og jeg besluttede ret hurtigt, at vi ville have ham navngivet. For med et navn følger der også personlighed og kærlighed.

Men inden vi kunne navngive ham, så skulle den svære beslutning tages. Og dem der kender os ved, at vi ikke er de hurtigste til, at beslutte vores børns navne. Sille var næsten tre uger gammel, før hun fik sit navn. Hun hed skiftevis Marie og Sille, og begge dele føltes lige rigtige. Men for især mig var det vigtigt, at vores lille bitte fighter fik sit navn hurtigst muligt. “Hvis han ikke klarer den, så skal han ikke herfra uden, at have haft et navn.” Jeg var ret lun på navnet Loui, og Store S argumenterede voldsomt for Palle. Alligevel endte vi med Kalle, der i vores øjne passede til en sej dreng, med pjusket hår, hul på knæet og et frækt glimt i øjet. Alt det, som vi håbede, men næsten ikke turde tro på, at fremtiden ville bringe for den lille, skrøbelige fugleunge i kuvøsen.

Der var mange stærke og svære følelser i spil de første, kritiske døgn, og jeg husker tydeligt, hvor vred jeg blev på Store S, da han på et tidspunkt fik sagt noget i retningen af: “Hvis han ikke overlever, så er det måske dumt, at spilde et af de gode navne på ham.” Men sandheden er, at jeg havde gjort mig selv samme tanker tidligere den dag, og skammede mig så uendeligt meget over det.

Kalle. Verdens sejeste Kalle. Det perfekte navn, til vores perfekte dreng ♥

Selve navngivningen foregår via en formular på borger.dk – meget lidt højtideligt, men ikke desto mindre, så var det et vigtigt øjeblik i Kalle’s kamp.

Nu vil jeg glæde mig til, at dele et skriv om Kalle’s dåb med jer snarest. Det bliver en fornøjelse for mig, at fordybe mig og mindes den fantastiske dag for et år siden.

// Camilla

{ I kan også følge med på InstagramFacebook og Bloglovin`}

1 comment / Add your comment below

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Follow