{ Snart to år, men stadig en baby? // En lille motorisk status }

Motorisk udvikling, præmatur, ekstremt præmatur, præmatur motorisk udvikling, motorisk udvikling præmatur, født uge 24, Bayley, Bayleytest, udvikling, udvikling præmatur, ergoterapeut præmatur, træning med præmatur

Nu nærmer Kalle`s anden fødselsdag sig med hastige skridt, og der er sket meget det sidste år. Virkelig meget. Men på mange måder er han stadig blot en baby, hvilket til tider kan være ret fustrende for Kalle, for hans søster og for hans forældre. Det sværeste er nok, at hans hovede vil så meget mere, end kroppen endnu formår.

Han udvikler sig hele tiden motorisk, og er nået dertil, hvor vi stort set ikke behøver, at lave målrettet, hård træning med ham længere. Udviklingen kommer mere og mere naturligt, og han tilegner sig nye, selvlærte færdigheder hver eneste uge. Han har de sidste tre måneder vist sig, at være en rigtig drenge-dreng, der er fuld af ballade, har krudt i numsen og er fuldstændig frygtløs, når det kommer til fysiske udfoldelser. Hvilket jo kun er en kæmpe gave i forhold til den motoriske udvikling. Så må jeg jo bare bide mine dårlige mor-nerver i mig, og lade være med at pakke ham alt for meget ind i vat.

Motorisk udvikling, præmatur, ekstremt præmatur, præmatur motorisk udvikling, motorisk udvikling præmatur, født uge 24, Bayley, Bayleytest, udvikling, udvikling præmatur, ergoterapeut præmatur, træning med præmatur, POMPdeLUX

Det, at han er i konstant udvikling, og at han udvikler sig meget harmonisk gør, at hverken vores ergoterapeut eller kontaktlæger er bekymrede for, at hans hjerne har taget skade af den tidlige fødsel, den lange respiratorbehandling eller de absurd store mængder af medicin. Dog kan jeg ikke helt lade være med, at bekymringerne  fylde lidt ind i mellem alligevel. Især er det svært, hvis jeg tænker for meget over, at han snart fylder to år. Det er ærlig talt også svært nogle gange, når børn, der er født et helt år senere end ham, begynder at overhale ham både i udvikling og størrelse. Så kan den der følelse af misundelse godt komme snigende.

Motorisk udvikling, præmatur, ekstremt præmatur, præmatur motorisk udvikling, motorisk udvikling præmatur, født uge 24, Bayley, Bayleytest, udvikling, udvikling præmatur, ergoterapeut præmatur, træning med præmatur, POMPdeLUX

Men hvor langt bagud er han egentlig? Indhenter han det stille og roligt? Hvor gammel er han, sådan udviklingsmæssigt? Det er nogle af de spørgsmål, som vi ofte bliver stillet. De kan være svære, at besvare, men jeg kan dele noget helt konkret med Jer, der måske kan give en smule klarhed.

Vores ergoterapeut har nemlig lavet en Bayley-test på Kalle, både i februar og igen her i august måned. Sådan en test ser udelukkende på de motoriske færdigheder, og fastslår hvor gammelt barnet er, rent udviklingsmæssigt. Det, der for mig, er rigtig interessant er, at kunne sammenligne de to testresultater. For hvor meget har han egentlig rykket sig på et halvt år?

I februar 2018 viste testen, at Kalle var 9 måneder finmotorisk og 7 måneder grovmotorisk.

I august 2018 viste testen, at Kalle var 14 måneder finmotorisk og knapt 11 måneder grovmotorisk.

Så sådan i grove træk betyder det, at han på 6 måneder har udviklet sig det der svarer til 5 måneder finmotorisk og knapt 4 måneder grovmotorisk. Så han udvikler sig stadig i et langsommere tempo end forventeligt. Forhåbentlig ændrer det sig på et tidspunkt, så han kan indhente sine jævnaldrende en smule. Men det kan kun tiden vise.

Motorisk udvikling, præmatur, ekstremt præmatur, præmatur motorisk udvikling, motorisk udvikling præmatur, født uge 24, Bayley, Bayleytest, udvikling, udvikling præmatur, ergoterapeut præmatur, træning med præmatur, POMPdeLUX

Pt træner han rigtig meget sine gang-skills. Han elsker at gå rundt ved ting, og er efterhånden blevet ret sej til det. Han bliver mere og mere modig, og har idag gået rundt med gåvognen uden hjælp – for første gang. Han kan også rejse sig op af vægge, kravle op på stole og skubbe sig rundt på sin lille cykel. Jeg tror stadig på, at han har taget sine første selvstændige skridt, inden han starter i vuggestuen til november #fingerscrossed

// Camilla

{ I kan også følge med på InstagramFacebook og Bloglovin`}

1 comment / Add your comment below

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Follow