{ Tre gode tips til, hvordan man lærer sit barn, at bruge briller // Besøg hos øjenlægen og en lille status }

Børn med briller, børnebriller, brilletilvænning, brilletilvænning børn, præmatur briller, øjenlæge børn, tips til briller, tips børnebriller, sådan lærer du dit barn at bruge briller, gode råd til briller, gode råd til børnebriller

 

Det er nu fire måneder siden, at Kalle fik sit første par briller. Og lige før jul var han til sin første kontrol hos øjenlægen her i Ribe. Vi er heldigvis afsluttet på øjenafdelingen på OUH, så nu er køreturen noget mere overskuelig.

Besøget hos øjenlægen gik over al forventning. Jeg havde ærlig talt ikke regnet med, at Kalle ville samarbejde omkring undersøgelserne, da han er begyndt at reagere voldsomt, når vi er nogle steder, der kan minde om en lægeklinik eller et hospital. Han flippede fx fuldstændigt ud – græd, skreg og rystede over hele kroppen – da vi var hos tandlægen for et par måneder siden. Men altså, hos øjenlægen følte han sig tilsyneladende fuldstændig tryg, og var helt med på, at øjenlægen skulle undersøge ham. Han kiggede også velvilligt ind i den maskine, som kan måle hans syn. 

Umiddelbart vurderede hun, at hans syn er uændret i forhold til målingerne tilbage i august måned. Og hun var også overbevist om, at styrken i hans briller passer ham rigtig fint. Så vi blev enige om, at næste kontrol sagtens kan vente til juni, medmindre vi oplever ændringer i hans syn eller hvis han begynder at skele, selvom han har brillerne på. 

Og hvordan går det så med de der briller? 

Det går heldigvis rigtig godt! Han er simpelthen blevet så glad for sine briller, og vi kan tydeligt mærke, at han mangler dem, hvis ikke lige vi giver ham dem på, når han vågner eller efter badet. Det eneste tidspunkt han selv tager dem af på er, når han bliver rigtig sur på os – så flår han dem demonstrativt af, mens han kigger os vredt i øjnene. Og så er det virkelig svært, at lade være med at trække på smilebåndet, for det ser så komisk og også ret sødt ud.  

MEN det tog altså også halvanden måneds sej kamp og stædige forældre, før han accepterede sine briller. Og det var faktisk en ret frustrerende periode, da man som forældre jo bare gerne vil have, at barnet gør det, som man ved er bedst for ham. I de seks uger der gik med tilvænningen, så prøvede vi alverdens gode og mindre gode tips af. Og hurtigt erfarede vi, at der var tre ting, der virkelig gjorde en forskel:

 

  • Fjern fokus og afled opmærksomheden 

Både barnets eget og omgivelsernes! For os fungerede det rigtig godt, hvis vi gav Kalle brillerne på, afværgede at han straks rev dem af, og så skyndte os, at aflede hans opmærksomhed. Så glemte han for en stund, at han havde dem på, og de blev først revet af igen, når han kom i tanke om dem. Og lad endelig være med, at kommenterer for meget på brillerne. Igen, så fjern fokus, så glemmer barnet også lidt, at de er der. Efter få dage havde han dem på i 15-60 minutter af gangen. Og efter seks uger stoppede han fra den ene dag til den anden med, at tage dem af.

 

  • Vis barnet, at brillerne tjener et meningsfuldt formål

Noget af det, som også kunne få Kalle til, at beholde brillerne på var, hvis vi  viste ham en tegnefilm på mobilen eller billeder i en bog. Der kunne vi tydeligt mærke, at brillerne gjorde en forskel for ham, i forhold til at kunne se mere tydeligt. Og for ham gav det så mening, at have brillerne på. En gåtur, hvor vi udpegede ting, der var lidt længere væk, var også en rigtig god måde, at vise ham at brillerne gør en forskel

 

  • Vedholdenhed, men med respekt for barnets grænser

Og vigtigst af alt er nok, at man ikke giver op. At man, selvom barnet afviser brillerne de første femhundrede gange, bliver ved med, at sætte brillerne på igen og igen. For det bliver bedre! Men selvom vi var vedholdende og insisterende, så var vi også meget opmærksomme på, at læse Kalle`s kropssprog. For det er også vigtigt, at respektere barnet, når det siger tydeligt fra – ellers risikerer man, at de udvikler et decideret had til brillerne.

Et tip fra vores optiker: Giv barnet brillerne på som det allerførste om morgenen, inden øjnene har vænnet sig til, at stille skarpt uden hjælp fra brillerne (det gjorde en stor forskel hos os). Og hos børn er det mest hensigtsmæssigt, at de har brillerne på så meget som muligt allerede fra start – modsat voksne, hvor man tilråder pauser i løbet af dagen.

 

Hvis I søger mere viden om Kalle`s forløb med nedsat syn, så kan I også læse om dengang vi fandt ud af, at han har brug for briller eller om dengang vi fandt de perfekte briller til ham. Vi er virkelig glade for, at vi lige netop de briller til ham, da de både er lette og behagelige, men også virkelig holdbare. De har været splittet ad i atomer utallige gange, blevet trådt på, kørt over af cykel og barnevognen. Og hver eneste gang har vi selv kunne samle eller rette dem igen.

Det var et lille brilleskriv på denne første snevejrsdag (i hvert fald den første her i det Vestjyske). Husk nu, at I er altid er velkomne til, at skrive til mig, hvis I har noget på hjertet. 

// Camilla

{ I kan også følge med på InstagramFacebook og Bloglovin`}

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Follow