{ Små, vigtige sejre // Lidt om Kalles udvikling }

Kalle, Kalles kamp, præmatur, præmatur udvikling, født for tidligt, ekstremt præmatur, udvikling, født uge 24, født uge 24 udvikling, små sejre, BPD-lunger, BPD, lungesyg, lungesyg barn,

“Åhhh mor, nu har vi altså en stor dreng” , jublede Sille begejstret forleden aften, da Kalle netop havde lavet sin første tissetår på potten. Hun gav ham spontant en high-five og et stort kys. Jeg var selvsagt ved at revne af stolthed – både over tissetåren og den søsterlige kærlighed.

Den lille episode fik mig til at spekulere på alle de små tegn vi ser lige nu. Dem, der tydeligt viser os, at Kalle er i en rivende udvikling både kognitivt og motorisk. Det betyder rigtig meget for os, at huske på og værdsætte alle de små sejre. Det er nemlig dem der holder humøret og håbet højt, når vi til tider synes at det hele er lidt svært.

Derfor vil jeg dele nogle af den sidste måneds milepæle og sejre med Jer. Nogle af dem kan måske virke banale eller ligefrem ligegyldige, men det er altså den slags, der giver os fugtige øjenkroge og hjerter der svulmer af stolthed.

Kalle, Kalles kamp, præmatur, præmatur udvikling, født for tidligt, ekstremt præmatur, udvikling, født uge 24, født uge 24 udvikling, små sejre, BPD-lunger, BPD, lungesyg, lungesyg barn,
 • Den største af dem alle er uden sammenligning, at Kalle omsider er begyndt at gå.
 • Han er selv begyndt at give udtryk for, når han skal lave lort i bleen. Potten er han meget interesseret i, og han beder selv om at få lov til at sidde på den – hvor der så bliver trykket på livet løs. Indtil videre er det kun blevet til prutter, en enkelt lort og så den føromtalte tissetår.
 • Når vi kører bil, er han begyndt at kigge meget ud af vinduerne, hvor han tydeligt følger med i alt. “Der, muuuh”, udbrød han, da vi i sidste uge kørte forbi et par køer på en mark.
 • Han åbner selv køkkenskuffen og finder en kop frem, når han er tørstig. Og han har helt styr på, hvad han kan finde i hvilke skuffer i vores store køkken. Dem med børneservice og vores “fredags-skuffe” (den med alt vores snolder) er de mest populære 😉
 • Han viser større og større interesse for, at udtrykke sig med ord. Indtil for få måneder siden, brugte han meget nødigt de få ord, som han kunne sige. Nu hilsner han spontant på alle han møder med et højt “hej”, han udvider hele tiden ordforråddet med flere ord og øver sig på, at efterligne vores ord og udtryk. Han forsøger også på bedste vis at fortælle os, hvad det er han gerne vil. Fx. “Hallooo. Baaar. Heeeej”, som betyder at han gerne vil ringe til far.
 • I forlængelse af forrige punkt, så er jeg nødt til at tilføje, at Kalle nu også kan tælle til tre.
 • Dagligdags aktiviteter, som at dække bord, smide sit tøj til vask, finde sine sko og den slags, er nu noget Kalle deltager i med stor iver.
 • Han har udviklet en virkelig sjov form for humor. Måske I læste mit opslag her?
 • I det hele taget elsker han at “klovne rundt”, så han kan at få folk til at grine. Jo mere der grines, jo flere løjer finder han på.
 • Han udviser større forståelse for de ting, vi fortæller ham. Som jeg skrev om lige her, så kan vi bedre forklare og forberede ham på, hvad der skal ske. Ligesom han også nemmere kan korrigeres i uhensigtsmæssig adfærd, hvis vi forklarer ham, at det er noget man ikke må/det gør ondt/nu er det sidste gang.
 • Og mange flere ting, som jeg ikke lige kan komme i tanke om i skrivende stund.

Lidt torsdagslæsning til Jer fra en meget træt mor-type – der er græsenke på tredje uge. Kalle har været syg siden mandag og overskuddet kan ligge på et meget lille sted disse dage. Så jeg trængte selv til lidt positivt fokus og et hyggeligt skriv. Håber, at I også synes det er hyggeligt, at følge med i de små sejre?

// Camilla

{ I kan også følge med på InstagramFacebook og Bloglovin`}

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Follow