{ Et alvorligt sygt barn – hvad så med barsel, job og løn? // Tabt arbejdsfortjeneste }

tabt arbejdsfortjeneste, serviceloven, barselsloven, servicelovens paragraf 41, servicelovens paragraf 42, job, barselslovens paragraf 26, barselslovens paragraf 14

Jeg har en del hængepartier i forhold til, at få besvaret jeres mange spørgsmål. Utallige skriv er på min mentale to-do-liste, men tiden og overskuddet til, at få dem ført ud i livet, er ikke-eksisterende for tiden. Men idag skinner solen, Kalle har vist sig fra sin aller mest medgørlige side, og Spiloppen er på legedate hos sin bedste veninde. Der er varm kaffe i mit krus, og skrivelysten er vendt tilbage.

Jeg vil starte med et emne, som jeg modtager rigtig mange spørgsmål omkring. Det omhandler barsel, job og økonomi i forbindelse med vores lange indlæggelse, og Kalle`s behov for, at blive passet hjemme i længere tid, end børn vanligvis gør. Jeg vil efter bedste evne forsøge, at dele med jer, hvordan vi har fået det til, at hænge sammen i vores situation. For hænge sammen, det gør det altså. Vi er virkelig taknemmelige over, at vi bor i et land som Danmark, hvor der er masser af hjælp at få, når livet viser sig fra sin svære side.

Dette skriv bliver nok lidt tungt, og måske en smule rodet. Men hold tungen lige i munden, og spørg så endelig løs, hvis der er noget der ikke giver mening eller noget, som jeg ikke har svaret på.

Lad mig begynde med et lille råd til jer, som måske bliver indlagt med jeres barn, føder for tidligt eller andet der kan sidestilles med vores situation: Benyt jer af muligheden for, at tale med afdelingens socialrådgiver. De har styr på alt det, som du aner, at du skal vide. Uden al den hjælp og rådgivning vi har modtaget fra socialrådgiveren på både OUH og Kolding sygehus, så ville vi slet ikke have haft overskud til, at sætte os ind i alle de muligheder der findes.

For at gøre det  mest overskueligt, vil jeg starte med begyndelsen. Da Kalle kom til verden 16 uger før forventet termin, søgte og fik Store S dagpenge (i følge barselslovens paragraf 26), således at han kunne være sammen med Kalle og jeg på sygehuset. Hans arbejdsplads har heldigvis været forstående og hjælpsomme hele vejen igennem, og har fuldt ud støttet os i, at han skulle have orlov på ubestemt tid. De 14 dages fædreorlov kunne så gemmes til efter udskrivelsen.

Min barsel startede den dag, hvor Kalle blev født. Men man kan få forlænget sin barsel med det antal dage, som man er indlagt med sit barn, dog højst med 3 måneder (barselslovens paragraf 14). Så nu har vi 92 ekstra dages barsel, som vi kan bruge, når engang vi får muligheden for, at kunne nyde tiden sammen som familie. På den anden side af sygdom, hjælpere i hjemmet og sygehusbesøg.

Da vi hurtigt fandt ud af, at Kalle`s tilstand var kritisk, at han led af en kronisk lungesygdom og, at vores indlæggelse ville blive lang og kræve begge forældres tilstedeværelse hver dag, så søgte vi om tabt arbejdsfortjeneste til Store S ved Esbjerg kommune (servicelovens paragraf 42), og fik det heldigvis godkendt. Når man får tabt arbejdsfortjeneste, får man udbetalt løn fra kommunen, svarende til sin vanlige løn. Dette betød for os, at Store S kunne holde fri under hele indlæggelsen, sørge for en tryg og stabil hverdag derhjemme for Sille, men samme tid være på sygehuset hos Kalle dagligt. Og dette uden, at vi skulle bekymre os om, at det ville have økonomiske konsekvenser for os. Den dag vi blev udskrevet, ophørte den tabte arbejdsfortjeneste også.

Vi har også søgt om hjælp til, at betale vores merudgifter i forbindelse med vores lange indlæggelse, samt Kalle`s kroniske lungesygdom (servicelovens paragraf 41). Vi har blandt andet fået en medicinbevilling og et tilskud til kost under indlæggelsen. Vi søgte også om, at få den daglige kørsel til og fra Odense betalt (230 km pr. dag i 8 måneder. Av vores pengepung!), men det har vist sig, at blive en særdeles omstændelig sag for os. Så selvom vi ansøgte i november måned 2016, så er sagen endnu ikke afgjort. Men det må jeg hellere fortælle jer om, i et helt andet skriv en dag. SUK – og indsæt selv himmelvendte øjne her.

Jeg havde 4,5 måneds barsel med løn, og derefter søgte jeg også om tabt arbejdsfortjeneste. Dette fik jeg også bevilliget uden problemer. Modsat Store S, så modtager jeg stadig tabt arbejdsfortjeneste. Dette vil jeg gøre indtil, at lægerne vurderer, at Kalle kan starte i vuggestue eller i en anden pasningsordning. Fra den dag han starter, har jeg yderligere krav på 3 måneders løn. På den måde har vi mulighed for, at give ham en langsom og tryg start, samt tage højde for, at han uundgåeligt vil blive ramt af en del sygdom i opstarts fasen. Skulle det gå over al forventning, så må jeg også gerne starte på job igen, inden der er gået 3 måneder.

Så lige nu går jeg hjemme og passer Kalle. Man kan på sin vis godt sige, at jeg er ansat af kommunen til, at passe mit eget barn. Hvor er jeg dog bare taknemmelig over, at det kan lade sig gøre.

Min chef er heldigvis en af jordens mest rare og tålmodige mænd – han støtter, opmuntrer, hepper, er forstående og så har han sagt ja til, at give mig orlov på ubestemt tid. Selv da jeg slukøret måtte fortælle ham, at jeg måske først har mulighed for, at komme tilbage på job i juli 2019, så forsikrede han mig om, at jeg stadig har et job, at vende tilbage til. Se, det er fandme guld værd! Det giver ro i sjælen, og sparer os for mange bekymringer for fremtiden.

Efter vores udskrivelse i august måned, holdte Store S 1,5 måneds barsel, og startede derefter op på deltid på sit job. Her efter juleferien har han så arbejdet på fuld tid igen. Dette har givet os en dejlig ro, og vi har haft tid til, at kunne finde hinanden igen – lære at være en familie, med alle de nye udfordringer det har givet os. Vi har stadig omkring et halvt års barsel tilbage, som vi drømmer om, at bruge på, at tage vores børn med ud at rejse. En skønne dag.

Jeg håber, at det gav mening, og besvarede jeres spørgsmål? I er altid velkomne til, at smide en kommentar herunder eller send mig en mail, hvis I har noget på hjertet.

// Camilla

{ I kan også følge med på InstagramFacebook og Bloglovin`}

7 comments / Add your comment below

  1. Hej Britt.

   Ja, vi føler os også særdeles heldige.

   Store S arbejder på lager på en fabrik her i Ribe, og jeg arbejder som personlig hjælper hjemme i et privat hjem.

 1. Tak for de pæne ord Camilla! Det kan godt være det ikke er en selvfølge, men prøver bare på bedste måde, at behandle de mennesker, der er omkring mig på en måde, som jeg selv gerne ville behandles, hvis jeg kom i samme situation. Håber jeg fortsat kan bakke op både moralsk, men også mere “professionelt” i form af at din ansættelse hos mig, i den videre færd mod en så normal hverdag som muligt for i særdeleshed Superman aka Kalle, men bestemt også i helheden for jer alle 4 sammen!
  Og du har helt ret, når du skriver, at når “lokummet brændet” og livet viser sig fra sin svære side, så skal vi være yderst taknemmelige for at vi lever i et land som Danmark, hvilket jeg forhåbentligt også fik spredt budskabet om med min “jubilæumsskrivelse” sidst i det forgangne år.
  De bedste hilsener fra Chefen 🙂

  1. Hej Bianca.

   Man skal bruge den barsel man har med fuld løn, men barselsdagpengene de kan gemmes. Giver det mening?

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Follow