{ Lydbogsanbefalinger #1 }

lydbogsanbefalinger, lydbog, anbefaling af lydbog, mofibo, lydbøger, gode lydbøger, den der lever stille, Leonora Christina Skov, anmeldelse, boganmeldelse

Nu fortæller kalenderen og vejret os, at det er blevet efterår. Og selvom jeg holder ubetinget mest af sommeren, så er der altså også noget hyggeligt over, at kunne iklæde sig vamset strik, krølle sig sammen under et lunt tæppe, tænde op i brændeovnen eller drikke varm kakao. For mit vedkommende betyder efterårets og vinterens komme også, at min indre læsehest bliver fodret lidt oftere.

Måske I har det på samme måde? I hvert fald tænker jeg, at tidspunktet er helt rigtigt til, at gøre alvor af en ny type skriv, som jeg længe har haft lyst til, at dele med Jer.  Nemlig en hel serie af anbefalinger af de bøger, lydbøger og podcasts, der på en eller anden vis har gjort indtryk på mig.

Siden jeg blev mor, har det været udfordrende, at finde tiden til, at begrave næsen i bøgerne. Noget jeg savner virkelig meget, og vil forsøge at prioritere igen. Derimod har jeg fundet ud af, at det der med, at lytte til lydbøger, faktisk fungerer rigtig god for mig. At man kan “læse”, alt imens man ordner de huslige pligter, smører madpakker, kører længere ture i bil eller når man desperat forsøger, at få barnet til, at overgive sig til middagsluren, det er da ret genialt.

Efter jeg genoptog mit abonnement hos Mofibo i foråret, så har jeg lyttet til rigtig mange bøger. Jeg har tidligere haft en tendens til, at altid vælge krimier. Men nu har jeg taget et bevidst valg om, at læse mere varieret. Den beslutning har ført mig vidt omkring i litteraturens verden, og det vil også komme til, at afspejle sig i mine fremtidige anbefalinger.

Min første omgang af lydbogsanbefalinger skal gå til fire danske forfattere, der alle har skrevet med afsæt i virkelige hændelser. Det er fire bøger, der på hver sin måde har rørt mig, og gjort sig mere end fortjent til en varm anbefaling. Især de tre første har gjort stort indtryk, og er nogle af de bøger, som ofte “spøger” i mit sind.

lydbogsanbefalinger, lydbog, anbefaling af lydbog, lydbøger, mofibo, gode lydbøger, den der lever stille, Leonora Christina Skov, anmeldelse, boganmeldelse

Den, der lever stille af Leonora Cristina Skov.

Jeg er lige blevet færdig med den i sidste uge, og det var en af dem, der var umulig at slippe igen. Faktisk var jeg fanget allerede helt fra start, hvilket hører til sjældenhederne for mit vedkommende. Det er, uden sammenligning, den bedste bog jeg har læst i flere år. Den er oplæst af forfatteren selv, og det giver bare ordene endnu mere liv og troværdighed. Måske især fordi, at Den, der lever stille er en selvbiografisk bog, så mærker man hver en følelse og hvert et ord helt ind under huden.

Den, der lever stille er Leonora Christina Skov’s sjette roman, men den første der handler om hendes eget liv. Det var faktisk mit første møde med hendes bøger, men nu kan jeg slet ikke vente med, at fordybe mig i hendes andre værker. Hun kan noget helt unikt med ord, og jeg er fuldstændig forelsket i hendes skrivestil.

Bogen har Leonora skrevet efter sin mors død, og den skildrer ærligt hendes barndom, ungdom og voksenliv. Den handler om et meget kompliceret forhold til hendes forældre, i særdeleshed til hendes mor, om at hige efter anderkendelse og kærlighed fra dem, der burde elske en betingelsesløst. Den handler om, at turde stå ved sig selv, og have modet til, at sige fra. Den handler om, at føle sig forkert, om at springe ud som lesbisk og om at forfølge sine drømme. For mig handlede den mest af alt om en lille pige, der bare gerne ville forstå sin mor.

Hele vejen igennem bogen kunne jeg fysisk mærke hver en følelse, der blev beskrevet. Den har udvidet min menneskelige horisont, den har givet anledning til mange tanker, den har både sønderrevet mit moderhjerte, fodret min indre feminist og givet mig mere tro på mig selv.

Faktisk er jeg så blæst bagover af Den, der lever stille, at jeg blev nødt til, at købe bogen også. Den skal læses i weekenden.

TIP! På Instagram deler Leonora glimt fra hendes liv som forfatter, og hun er virkelig skøn, at følge. Hendes profil er fyldt med vise ord, humor, ærlighed, farverige outfits, smukke sko og røde læber.

lydbogsanbefalinger, lydbog, anbefaling af lydbog, lydbøger, mofibo, gode lydbøger, kære Zoe Ukhona, Pelle Hvenegaard, anmeldelse, boganmeldelse

Kære Zoe Ukhona af Pelle Hvenegaard 

En bog, der nok ikke er gået mange menneskers næser forbi, men jeg synes nu alligevel, at den skal have en anbefaling med på vejen.

Det er Pelle Hvenegaards debut som forfatter, og det må man sige, at han er sluppet rigtig godt fra. Bogen er rørende, barsk, sjov, hjerteskærende og varm på en og samme tid – og selvom den til tider er en smule langtrukken, så er der ikke nogle af afsnittene, som jeg ville have været foruden.

Kære Zoe Ukhona er en meget personlig fortælling om Pelle og Caroline’s lange, opslidende og altoverskyggende seks års lange kamp for, at blive forældre. Som læser kommer man med helt ind under huden på to mennesker, hvis største ønske er, at få et barn. Man gennemlever smerten, håbet, fravær af håbet, glæden og frustrationerne sammen med dem. Men det, der for mig gjorde bogen ekstra interessant var, at den er skrevet af Pelle. Det er jo desværre ikke så ofte, at man får et så ærligt kig ind til følelserne hos den mandlige halvdel af et kriseramt par – og det var for mig meget givende.

Bogens tema er fertilitetsbehandling og adoption, men noget af det der gjorde særligt indtryk på mig var, at der også var mange følelser og tanker, som jeg kunne genkende fra vores forløb med Kalle.

For mig er det også et kæmpe plus, at det er forfatteren selv, der læser op. Jeg er faktisk ikke sikker på, at bogen havde fanget mig på helt samme måde, hvis jeg havde læst den i bogform.

lydbogsanbefalinger, lydbog, anbefaling af lydbog, lydbøger, gode lydbøger, ser du månen Daniel, Puk Damsgård, anmeldelse, boganmeldelse, mofibo

Ser du månen, Daniel af Puk Damsgård

Selvom det efterhånden er mange måneder siden, at jeg lyttede til denne barske og fascinerende fortælling, så går der ikke mange dage imellem, at den dukker op i min erindring.

De fleste husker nok, da den danske fotograf Daniel Rye blev løsladt efter 398 dage som gidsel hos Islamisk Stat i Syrien tilbage i 2004? I samarbejde med Daniel, hans pårørende og andre involverede har DR’s mellemøstkorrespondent, Puk Damsgård, skrevet en vanvittigt vigtig bog, om tiden før, under og  efter kidnapningen.

Ser du månen, Daniel er en virkelig barsk fortælling, der gav mig både gåsehud, kvalme, tårer i øjnene og gjorde mig decideret rædselsslagen. Flere gange undervejs måtte jeg prøve på at glemme, at der er tale om sand historie, da jeg næsten ikke kunne holde ud at tænke på, at mange mennesker verden over, oplever fangenskab, tortur og psykisk vold. Men faktisk er bogen meget mere end det. Den er nemlig mest af alt en fortælling om håb.

Det var dybt fascinerende læse om, hvordan Daniel formåede, at holde humøret og håbet oppe under så ekstreme forhold. Om fangernes venskaber og det stærke sammenhold.

Man følger i bogen også familien hjemme i Danmark, der frygter for deres søns liv – samme tid med, at de arbejder hårdt for, at skaffe penge til hans løsesum. Man får også et indblik i, hvordan forhandlingerne omkring gidslerne foregik, samt hvorfor nogle af de 24 vestlige fanger endte med, at blive koldblodigt henrettet.

En fængslende bog, der beskriver et lille stykke verdenshistorie. Og gjorde mig meget klogere på krigen i Syrien og på Islamisk Stat.

lydbogsanbefalinger, lydbog, anbefaling af lydbog, lydbøger, gode lydbøger, Alle veje fører til moR, Maise Njor, Asta-Maja Njor Boisen, mofibo, anmeldelse, boganmeldelse

Alle veje fører til moR af Maise Njor og Asta-Maja Njor Boisen 

Min sidste lydbogsanbefaling i denne omgang skal gå til en bog, der er i den lidt lettere genre. Men selvom den er virkelig sjov, så rummer den også mange temaer af den seriøse slags.

Alle veje fører til moR er skrevet af Maise Njor og hendes ældste datter Asta-Maja. Den består af deres mailkorrespondance, der starter da Asta-Maja flyver fra reden – faktisk flytter hun hele vejen til Rom. I de mange mails, der bliver sendt i det år, hvor Asta-Maja bor i Rom, bliver der udvekslet alt fra minder, dybe tanker, kærlige verbale spark bagi til fortællinger om hver deres hverdag. Man lærer de to kvinder rigtig godt at kende undervejs, og det viser sig ret hurtigt, at de er så forskellige som dag og nat. Det giver et dejligt nuanceret billede af det, at være kvinde i nutidens Danmark. Selvom Asta-Maja kun er 19 år gammel, så er det ofte hende, der fremstår som den voksne af de to.

Bogen berører – ud over hele mor-datter relationen – emner som feminisme, skilsmisse, børneopdragelse, stoffer, kærlighed og knuste hjerter, identitetskrise og kulturforskelle.

Det er en hjertevarm og hudløs ærlig bog, der fik mig til at grine højt, få en knugende fornemmelse i hjertet, fælde en tåre og tænke over livet og dets mange finurligheder. Den fik mig også til, at tænke meget over min egen rolle som mor, mit forhold til min egen mor, og ikke mindst: så fik den mig til, at glæde mig vanvittigt meget til, at blive mor til to teenagere. Og nåh ja, så fik den mig næsten til, at tisse i trusserne af grin #HuskKnibeøvelserneCamilla

Hvis I lige mangler en “let-læst” og ligetil lydbog, der ikke tager mere end 5 timer at høre, så er Alle veje fører til moR et virkelig godt bud. Og igen vil jeg nævne, at bogen er læst op af forfatterne selv, hvilket gør den meget troværdig og levende.

Bonusanbefaling: Mens jeg har skriblet på denne omgang lydbogsanbefalinger, så er jeg kommet i tanke om endnu en lille perle, der lige får lov til, at snige sig med ind her. Papmachè-reglen af Hella Joof er altså virkelig et lyt værd, også selvom man allerede har læst den. Den er nemlig oplæst af Hella selv, og det er bare en kæmpe fornøjelse, at høre bogens livskloge og lårklaskende sjove ord, når de kommer ud af munden på hende. Personligt synes jeg faktisk, at den var bedre som lydbog.

Tak til Jer, der har læst jer hele vejen igennem min første omgang lydbogsanbefalinger. Den blev måske en smule lang, men ordene og min begejstring stak lidt af med mig. Har I mon allerede læst nogle af bøgerne? Jeg ville elske, at høre Jeres mening om dem – del meget gerne i kommentarfeltet. Del også gerne, hvis I har nogle bud på, hvilke bøger der bare er et must-read.

// Camilla

{ I kan også følge med på InstagramFacebook og Bloglovin`}

4 comments / Add your comment below

  1. Jeg har selv læst to af de nævnte bøger. Papmache-reglen og kære Zoe Ukhone. Elsker som dig også at det er forfatterne selv, der læser dem op. Pelles bog var helt fantastisk. Har selv været igennem fertilitets behandling og kan sætte mig ind i en del af hans tanker. Jeg har helt lyst til at købe bogen, for at kunne læse den selv og samtidig se alle billederne imens. Jeg fik en klump i halsen et par gange og anbefaler bogen til alle 🙂
    Overvejer om jeg skal gå i gang med en af de andre du anbefaler næste gang. Er lige startet arbejde i dag efter end barsel og er perfekt at hører bog i bilen til og fra arbejde

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Follow