{ Hvad er der egentlig med den der Natbjørn Tjugga? // Om putteritualer, der ikke længere varer i timevis }

Tjugga, Natbjørnen Tjugga, meditation, børnemeditation, Tjugga meditation, Emilie Jacobsen, bedre søvn, søvn, nemmere putning, hjælp til søvn, meditation til børn, hvordan får jeg mit barn til at sove,
Fotocredit: Emilie Jacobsen

De sidste par dage har min indbakke på Instagram glødet. Og spørgsmålene har drejet sig om en helt særlig lille fyr – og for en gangs skyld er det ikke Kalle. Det er derimod en pelset type, der hedder Tjugga. Og hvad er det så egentlig ved den der natbjørn der gør, at jeg modtager flere spørgsmål, end jeg kan nå at besvare? Det skal jeg fortælle Jer.

Vi har nemlig langt om længe fundet noget, som kan hjælpe Kalle (og hans trætte forældre) til en mere hyggelig og væsentlig kortere putning om aftenen.

Når han skal sove middagslur, så falder han i søvn på få minutter, men det er som om, at han om aftenen slet ikke har kunnet finde roen til, at overgive sig til søvnen. Jeg tror det handler om, at alle dagens mange indtryk skal bearbejdes og lagres i den lille hjerne. Gennem de sidste mange måneder har det taget alt fra en til fire timer, at putte ham. Han er så urolig, og bliver fuldstændig hysterisk hver gang det går op for ham, at han er lige ved, at falde i søvn. Han leger, skriger, slår, pjatter, kaster med sutten, er tørstig, sulten, rejser sig, ligger lidt, griner… you get the picture? Altså alt andet end at sove! Og hvis ikke Store S eller jeg sidder hos ham, så græder han panisk. Derfor har der været flere uger, hvor vi slet ikke har fået talt alene sammen, da det ofte er endt med, at en af os er faldet i søvn, eller vi desperate har taget Kalle med ind i vores seng til sidst. 

Men de sidste mange dage, så har aftenerne herhjemme set noget anderledes ud. 

Store S har nemlig været på skiferie, og jeg blev så desperat en af aftenerne, hvor huset flød, jeg var eneste voksne, Sille havde kastet op hele dagen og Kalle tilsyneladende ikke have tænkt sig, at lade mig slippe med en enkelt times putning. Da jeg havde prøvet alt det vanlige, tændte jeg til sidst for den meditation, som Sille holder så meget af, at lytte til mens hun falder i søvn. Nemlig Natbjørnen Tjugga. Og ved I hvad? Kalle puttede sig roligt på puden, mens han lyttede intenst til den dejlige fortælling. Og efter kun 40 minutter, så sov han. Dagen efter forsøgte jeg igen, og Kalle sov sødt efter 35 minutter. Og idag, der faldt han i søvn på 15 minutter!!! 

Natbjørnen Tjugga er en kærlig og beroligende søvnmeditation til børn, der kan hjælpe med, at slippe alle dagens indtryk og overgive sig til drømmeland. Den vi hører hedder bare Natbjørnen Tjugga og kan købes  lige her. Emilie Jacobsen, Tjugga’s “mor”, har også lavet andre meditationer, både til babyer, børn og voksne, og I kan finde dem alle lige her. Hun har faktisk skrevet et rigtig godt vejledende blogindlæg, der besvarer en masse spørgsmål i forbindelse med Tjugga, køb og brug af meditationerne. Det kan I læse lige her.

Mange har spurgt til, hvilken alder meditationerne passer til. Og jeg er altså langt fra ekspert på det område (læs evt. førnævnte blogindlæg hos Emilie), men jeg deler selvfølgelig gerne vores personlige erfaringer.

Sille, der lige er fyldt fire år, har lyttet til Tjugga siden oktober måned, hvor vi egentlig købte den til Kalle. Hun har elsket Tjugga og det kærlige univers, siden hun hørte den første gang. Og jeg tror faktisk ikke, at hun nogensinde har hørt den færdig, da hun falder i søvn inden. Ofte lytter hun til Tjugga, mens hun får massage eller vi nusser hende blidt. Andre gange hører hun den alene, mens vi putter Kalle. Begge dele fungerer virkelig godt. 

Hun elsker faktisk Tjugga så højt, at hun også fik bogen i julegave. Den er hun også rigtig glad for, men den har ikke samme beroligende effekt, som meditationen. Men den står ved hendes hovedpude, så hun kan kigge i den hver aften. Hun taler ofte til Tjugga. “Tak fordi jeg må ligge i dine bløde arme. Jeg elsker dig”. Så smelter moderhjertet lige lidt. 

Kalle er to år, men udviklingsmæssigt svarer han nok til en på omkring 1,5 år tænker jeg. Og han finder altså også ro og tryghed ved Tjugga nu. Hvilket han absolut ikke gjorde for bare tre måneder siden, da vi købte den. Så selvom dit barn ikke har lyst til, at lytte til Tjugga lige nu, så prøv måske igen efter nogle måneder. Jeg tror egentlig ikke, at han som sådan lytter til de enkelte ord, men mere til stemningen og de blide toner. Jeg forestiller mig også, at vi fremadrettet vil bruge Tjugga, når Kalle skal gennem ubehagelige undersøgelser, under indlæggelser mm, hvor meditationen kan være et velkendt og trygt element i de skræmmende omgivelser. 

Og jeg vil lige understrege, at der ikke er tale om et mirakel eller noget hokus-pokus, der giver søvngaranti. Men herhjemme hjælper og støtter meditationen virkelig til, at sende børnene trygt, roligt og væsenligt hurtigere til drømmeland. Og det føles sgu ret mirakuløst!

Advarsel til trætte forældre: Voksne kan altså også blive helt døsige, når de lytter med. 

Det var lidt om Natbjørnen Tjugga, der har reddet vores aftener herhjemme – og hvis jeg kigger på min indbakke, så er vi altså ikke de eneste forældre, der har kæmpet den putte-kamp!

Ved at dele budskabet, så håber jeg inderligt, at Tjugga kan hjælpe endnu flere familier ♥

// Camilla
{ I kan også følge med på Instagram, Facebook og Bloglovin`}

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Follow